Meningen med livet…

Igår var jag på Oscarsteatern i Stockholm och såg Olof Röhlanders nya föreläsning ¨Njutarbeta¨. Jag fick biljetten redan i julklapp och hade sedan den dagen sett mycket fram emot att se den. Både Olof och jag har samma bakgrund i mental träning och jag var nyfiken på vad han skulle förmedla den kvällen. Vad skulle jag kunna ta med mig hem och tillämpa på min verksamhet, på mina kunder och inte minst på mig själv?

SJ skötte sig bra och jag var på plats i god tid. Efter en stund i foajén var det nu dags att gå in. Jag satte mig i mitten på en tom rad. Föreställningen var ju slutsåld så då skulle det vara lätt för alla att kunna ansluta från både hållen, tänkte jag. Nästa person lämnade 3 stolar ledig mellan mig och sig själv, så att en annan fick klättra fram senare. Typiskt Svenskt, kommenterar min granne till vänster. Han förtydligar det med ytterligare ett exempel på typiskt Svenskt beteende för att understryka att vi helt enkelt gör så. Sådana är vi! Härligt, tänkte jag. Då är vi på rätt ställe ikväll!

Efter ytterligare 5 minuter är vi igång! Olof delar in kvällens publik i stort sätt i 2 stereotyper med hjälp av deras telefoner. En grupp som aldrig har under 80% batteri på sin telefon och en som alltid ligger under 20% batteri. Den första gruppen har alltid massor att göra och blir aldrig klar och nöjd. Den andra gruppen tar dagen som den kommer och är riktiga tidsoptimister, enligt Olof. Det blev många skratt när han driver det till sin spets och många verkar känna igen sin partner och en och annan kollega. Frågan är, kände de flesta igen sig själva?

En träffande jämförelse var den mellan oss människor och dyngbaggar. Vi rullar livet framför oss utan att varken stanna upp eller njuta.  Vi skjuter upp njutningen till helgen eller nästa helg. Vissa skjuter upp det tills de går i pension… Men att njuta är ju meningen med livet!

Att verkligen njuta gör oss till nöjdare människor. Nöjda människor är bättre sällskap, bättre vänner, bättre föräldrar och gör helt enkelt världen till en bättre plats. Och för att kunna njuta av livet måste man ju göra saker som man kan njuta av… Så frågan som vi fick med oss var: Vad är ditt livsprojekt? Vad brinner du för? Vad vill du i livet? Vad vill du få ut av dagen?

I det ögonblicket känner jag mig lyckligt lottat! Jag har de senaste 18 åren jobbat med mitt livsprojekt. Det började när jag flyttade till Sverige för att vara tillsammans med min livskärlek. Sedan kom föräldraskapet. Och ytterligare ett steg i rätt riktning gjorde jag i  maj förra året, när jag blev certifierad inom Vägen Upp! Jag har nu mitt samarbete med ett härligt gång företagare som alla jobbar med Vägen Upp!

Vägen Upp är ett utvecklingsprogram för ledare och medarbetare som jobbar med alla de frågorna som Olof pratade om. Vad vill du? Vad är viktig för dig? Varför? Hur ska du komma dit? Vad vill du få ut av dagen? Hur hittar du en bra balans så att det går att njuta av det du gör? Både privat och på jobbet!

Skillnaden mellan vårt program Vägen Upp! och Olofs sätt att jobba slog mig på väg tillbaka till stationen. Jag följde en jämn ström av människor som alla hade sett kvällens föreläsning och jag kunde inte låta bli att lyssna på paret som gick framför mig. Kvinnan vår helt i ¨njutläge¨ och gestikulerade ivrigt för att uttrycka sin entusiasm över det hon hade hört ikväll. Mannen gick med händerna i fickorna och svarade: Ja visst hade han en poäng, men det fungerar ju inte när man har så mycket att göra hela tiden… Mannen hade redan hittat en ursäkt för att inte kunna njuta av morgondagen. Det skjuter han upp för obestämt tid. Oavsett hur mycket hans sällskap försökte motbevisa honom…

Jag undrar hur mycket batteri han hade kvar jämfört med sitt sällskap? Det hade varit kul att kunna bekräfta Olofs teori.

Förändring sker tydligen inte över en föreställning. Man kan få sig en rejäl tankeställare. Absolut. Men bestående förändring tar längre tid. Det är därför vi jobbar under en 10 månaders period med våra kunder. Att verkligen ta tid att reflektera och skapa insikter som leder till bestående förändring är en gåva som inte alla ta vara på. Vi har blivit bra på att bygga väggar istället för broar. Vi måste bli bra på att bygga broar igen!

Jag jobbar med Vägen Upp! för att det kräver att jag jobbar med mig själv. Det är mitt livsprojekt.  Det är mitt sätt att skapa tid för reflektion och bygga broar mellan människor.  Olof Röhlander har hittat sitt livsprojekt och jag hoppas verkligen att du hittar ditt livsprojekt. Att du stannar upp ibland och ser dig omkring för att se om du är på rätt ställe i livet. Att du skapar tid för reflektion och vänskap. Skapa tid för att njuta, för det kan vara en värdefull del av  meningen med ditt liv och det är förmodligen en viktig nyckel till en bättre framtid för oss alla…

Tack för igår, Olof!

// Jon