Du har väl också varit med om sådana dagar. Du kan bli besviken på grund av alla möjliga orsaker. Jobbet kan vara struligt. Relationer fungerar inte som du förväntade dig. Andra människor kanske ger fullständigt f***n i dina åsikter och känslor. Ja, då är du inte ensam om det! Och det är inte jag heller tydligen…

Så hur gör du när du bara skulle vilja skrika högt för att sedan boka en enkelresa till varmare breddgrader för att vända ryggen åt alla problem.

Det som fungerar för mig är att jag tar så mycket distans till situationen som bara går. Jag plockar loss själva situationen och ställer den framför mig på köksbordet och bli åskådare ett tag. Vad är det som hände egentligen? Har jag själv gjort något som har blivit feltolkat av min omgivning? Finns det något som jag själv behöver rätta till?

Fungerar det för alla inblandade kan du prata om det utifrån den här modellen och ger alla inblandade möjligheten att berätta sin upplevelse av situationen. Viktigast är då att alla har respekt för varandras synvinklar och är villiga att lösa problemet.

Det kan också vara att problemet egentligen inte är problemet. Det kan vara din tolkning som stökar till det. Ett hjärnspöke som härjar med dig…

Ehh, hur då tänker du kanske. Jo, så här är det.

Blir vi konfronterade med ett problem eller en situation, så är hjärnan blixtsnabb och letar efter en liknande situation som du tidigare har tolkat. Har du tolkat den som positiv så blir du glad, bekväm eller liknande. Hittar din hjärna ett negativt minne så blir det lite mer besvärligt. Det gör nämligen att du upplever samma obekväma tillstånd igen. Du ser situationen genom de samma gamla färgade brillorna. Det är som att vara mörkrädd. Har du en gång associerat mörkret med något skrämmande, då kommer du tillbaka till det tillståndet varje gång du konfronteras med mörker. Och varje gång du väljer att reagera utifrån den känslan eller rädslan så förstärker du dina inbyggda hjärnspöken.

Här får du tänka till och vara brutalt ärlig! Finns det något som du behöver ändra på? Är det du som behöver ändra på ett invant tankemönster eller bli bättre på att sätta gränser. Behöver du kommunicera tydligare med din omgivning?

Så vad kan denna situation lära dig? Vilka tankar och insikter skulle göra att du får fler valmöjligheter att välja bland när det gäller din reaktion nästa gång du hamnar i en liknande soppa? För det är det som är skillnaden mellan dig och de som ger upp. Du vet att det finns nytta med tuffa situationer och lär dig nya sätt att komma tillbaka. Starkare och bättre! Rustad för nya äventyr…